Thursday, January 17, 2013

Tak puas.

Dah dua minggu cuak menunggu jam lima hari ni. Siap bermimpi ngeri lagi dol.
Honestly on the way balik Kelantan lepas habis exam terus mimpi pasal result final semester lepas.

Bangun tidur rasa nak nangis je. nasib baik saya budak baik. tak diajar untuk menangis depan orang. Kenapa, tak percaya?

Tapi al-malangnya punya lah tunggu jam lima, bukak-bukak portal,

kosong wei

I was like,


melebih je.

Tanya kawan, dia kata ada desas desus sistem kena hack. data hilang. pendek kata ada masalah. ya bukan setakat jerung, kucing mahupun anjing je ada masalah. (tak habis-habis lagi). sistem database pun boley ada masalah. lagi hebbak!

Masa tu dah fikir macam-macam kemungkinan. Kena reseat balik amende lah segala bagai. Tapi buat donno je lah nak buat macam mana andai itu yang terbaik. Malam online balik, kawan bagi satu link suruh check pakai encoding-watsoever. Al-pendek katanya, tiba-tiba kena jadi pakar IT. Mantop lah siswa siswi UIA.

Then, alhamdulillah. Dapat tengok result. Cuma tak ada gpa dan cgpa. Yang ada hanya grade. Mula-mula nampak huruf yang mewakili grade-grade tu, taktau nak kata apa. Senyap tetibe dunia nih. Kembang kempis nafas turun naik. Sesaat dua saat baru terkeluar, "ALHAMDULILLAH."

Kecewa ada. Sebab tak semua A. ceh.

Tapi sepatutnya lebih dari Alhamdulillah yang perlu ada. Patutnya dah buat majlis kesyukuran sekali kan. Sebab tak terjadi seburuk mimpi. Ergh nightmare. Walaupun satu target tak lepas. :)

I tried my best. Dah sehabis baik mencuba waktu itu. maka tak ada yang patut disesalkan.

And again, nak check cgpa, kawan bagi satu link pulak. Ini pun kira macam dah jadi hacker lah. Masuk satu website mintak fund , and secara tak officialnya boleh tengok latest cgpa. sungguh bijak pelajar-pelajar UIA mencari jalan pintas. pergh.

And again, tak memuaskan. Lama kot tenung skrin. Tapi nak buat macam mana, memang adat susah tahap lipas kena ridsect nak hidup kembali untuk naik pointer. Ke tak?

Bila kawan tanya, tak puas hati lagi ke?
Baru nak tersentap tersentak tersedak segala bagai.

Manusia, diberi betis nak paha. Diberi paha nak sayap. Lagi lagi dan lagi. Tak pernah puas.
Tak reti nak bersyukur. Tak reti nak berterima kasih. Okay, dah insaf.

Thanks Allah for all the giving. Really, I should be thankful.

Bersyukurlah, maka mungkin di akhirnya nanti ada rezeki yang melimpah ruah tanpa disangka. Kata Allah,

" Dan ingatlah ketika Tuhanmu berkata, sekiranya kamu bersyukur maka nescaya akan kami tambahkan nikmatnya dan sekiranya kamu kufur maka azab Kami amatlah pedih . " (surah Ibrahim)


Kena usaha lagi untuk pecut naik pointer. Tapi, ini final semester. Kehangatannya lebih membara. Cabarannya lebih ganas. Lagi ganas dari gigitan nyamuk edes betina. 

Deyy, just go for it.

"Allah tak lihat hasil tapi Allah lihat usaha."

rindu nak pandai lagi.

ps : I promise this would be my last entry. that i beleber (baca:merapu) bout myself. 

sebenarnya sebab tade modal nak tulis mende. :)
kbai.


3 comments:

Iznie said...

Bersyukurlah dgn segala nikmat yg Allah kurniakan.. *pesanan utk diri sndiri... :) salam ziarah...

i'm merely ME. said...

syukur,as not everyone were lucky enough to sit and study with focus as you.syukur,as not everyone were lucky enough to continue their journey in persuing dream.syukur,as not everyone were lucky enough to have what you own.
=)

ibrahsalami said...

Alhamdulillah, sentiasa mengambil yang positif di sebalik yang buruk. Buruk di mata mungkin sebenarnya adalah yang terbaik.

Alang, syukur dengan takdir hidup jg ya.