Saturday, December 31, 2011

Menjelang Tahun Baru

The End of 2011.





Penanda bakal munculnya angka 2012.
Setahun berlalu,rasa macam pantas tak giler. saya masih waras.

Ramai orang suka pasang azam tahun baru. Kadang-kadang siap buat list lagi untuk azam tahun baru, kan?

'Tahun ni,aku nak jadi lebih slim.'
'Tahun baru ni aku nak jadi lebih montel dan tembam.'
'Tahun 2012 ni aku nak jadi awek Brad Pitt pewiiittt.'
'This coming new year, aku nak bela badak air nama Kurus.'

Macam-macam laa. Yeah,macam-macam walaupun mungkin tak mengarut seperti yang di atas.
Ya,tak salah untuk berazam. Teruskan. Nothing wrong with that.

Tapi saya tak suka berazam, sebab saya tahu saya takkan buat. Buaahhhahaannncurr!
Dan boleh dikatakan azam saya untuk tahun baru ni adalah ;

"Saya taknak pasang azam"

Nice one haa. Heh.

Saya taknak pasang azam sebab bagi saya muhasabah diri is better for me,budak yang tak reti nak berazam,huii huii huii. insyaAllah.

Sepanjang tahun 2011,
Agaknya apa sumbangan ter-besar kita pada diri,keluarga,rakan,kampus,society,orang kampung,umat Islam, dan lebih besar lagi...Islam tu sendiri?

Ok,pakat-pakat garu kepala,tenyeh-tenyeh mata,angkat-angkat kening, tarik-tarik rambut.
Pakat-pakat fikir.

Kalaupun bukan sumbangan besar, apa pula sumbangan kecilnya?

Tolong mak kat dapur.... tapi tu pun dengan rungutan dan keluhan.
Tolong jaga adik.... tapi tu pun maki-hamun adik belakang mak ayah.
Tolong Minah settle problem dia.... tapi tu pun disusuli dengan mengumpat Minah kat belakang dengan geng kaki-mulut-luas.

Sumbangan kecil kita agaknya mungkin banyak. Sememangnya. Malah tolong mak di dapur, tolong jemur baju, tolong lipat baju boleh dikatakan sebagai sumbangan kecil kita. Tapi itulah, sumbangan yang kecil itu pun kadangkala terhapus dan termansuh dengan sendirinya disebabkan tersasar niat! Adehh.

Lalu apa lagi yang boleh dibanggakan bila yang kecil pun dengan sendirinya lenyap dan hilang nilainya?
Uhh~ jawab sendiri.

Mungkin tahun 2011 kita banyak kelemahan. Beribu kekurangan.Tapi tak salah untuk mengakhirinya dengan satu  kebaikan, kan? Everyone deserves to be good. To be a better person. Jadi jangan pernah segan untuk berubah. Tehee. 

Resolusi untuk menamatkan bakal tahun lama 2011 anda dari saya. Baca ;

Daripada melepak dengan kawan-kawan dikedai-kedai kopi pada malam ambang tahun baru, lebih baik pergi lepak di masjid,ada juga pahalanya. Undang pahala tolak dosa untuk akhiri tahun ini.orait?

Dari sibuk duk bonceng makwe ter-chantek atas motosikal kapcai mahupun motosikal ekzos superb, lebih baik buat date dengan mak ayah+ adik beradik+ sahabat-sahabat sambil makan popcorn depan TV. Jimat duit minyak. 

Dari duk bercengkang mata tahan mengantuk pukul dua tiga pagi di hotel-hotel dan motel-motel murahan dengan makwe pakwe cikwe, lebih baik pergi sapu sampah kat kubur...baru ye kena sergah dengan hantu, bukan dengan pegawai pencegah maksiat!

Moga pengakhiran tahun 2011 kita mampu diakhiri dengan penuh kebaikan. Tak kisah lah walau di awalnya dulu kita telah tersilap start dengan kejelekan dan kebodohan. 

Oh yaa,

"Tahukah anda, pembukaan tahun baru negara kita biasanya menjadi platform dan medan 'buat anak' oleh remaja remaji pemuda pemudi harapan bangsa Malaysia? Tak percaya? Tunggulah bulan Ogos/September 2012 nanti,nescaya kes buang bayi naik mendadak!"

Kes zina makin berleluasa dol. =.=
Anda Bijak Jauhi Zina!

p/s: Kemunculan tahun baru 2012 menandakan lenyapnya 'teen' dari hidup ex-bayi tahun 1992. Hahha. Welcome to the world of 'ty' dear friends. Moga kita makin matang dalam setiap tindakan.

Bau nasi minyak makin terasa.ololo~  lebih penting lagi..bau kematian juga semakin mendekat. umur makin pendek, so jangan laa duk excited sangat sambut tahun baru.

5 comments:

mizz.miza said...

singgah ....buat cerita juga ? suka maaa...^^

ruby ter-chomell said...

bau nasi minyak mu la hok kuat skali bau dye...hahahahaha...btw, ana 'teen' lg smpai bulan sept thn dpn taw!.lambat lg...heehehehe

ibrahsalami said...

@mizz.miza : ha'aa. kita sama. teruskan berjuang. nnti ada masa insyaAllah saya folo crita awk. =)

@ruby ter-kureng-chomell-dari-ana : haha..hey,ana pon teen lagi smpai Ogos,alah,sebulan je pon beza kita. huii. ana muda jugak keh. haha.(xnak ngaku tua)

ruby ter-sangat-chomellllll said...

hahahaha...jie ter-kurang-bnyak-kchomellan-dr-ana, mu tetap tua dariku...hahahahha

ibrahsalami said...

@ruby-yg-tak-chomell-haha : beza sebulan jek pon.. apa nk kesah.ore kelate kato x degihh ehh. :p huahua