Friday, May 24, 2013

Sayonara Cfs.

Back to writing.

Finally done berjuang di medan ilmu cfs. InsyaAllah, andai tiada musibah datang menimpa di hari yang mendatang (merujuk pada repeat subjek) Heh.

Officially, bolehlah dikatakan we are a graduating student, kan. Apa rasanya meninggalkan cfs?
Gembira? Sedih? Atau, langsung tiada perasaan? -.-

Kalau dulu, I thought that meninggalkan cfs takkan sama seperti meninggalkan dq. Mungkin, benar. Cfs dan dq takkan pernah sama. Dan cfs takkan pernah mampu menggantikan dq. Tapi tetap, meninggalkannya ibarat meninggalkan bermacam memori.

Di cfs, saya belajar banyak benda. Untuk lebih mengenal makna tarbiah, juga makna sebenar perjuangan. Pahit manisnya lebih terasa. Sungguh tak mampu nak menafikan semua yang sudah dirasa.

Di cfs lah, diri belajar untuk menjadi seorang kakak kepada adik-adik yang menagih ilmu. Untuk menjadi seorang pembimbing kepada yang mencari cahaya.

Untuk menjadi seorang pengikut kepada ketua yang hebat. Untuk menjadi rakan sekerja kepada yang menggerakkan. Untuk menjadi salah satu dari batu bata kepada barisan yang tersusun kukuh. Saling menguatkan.

Di sini, kami bekerja tanpa mendapat pengiktirafan. Senyap-senyap tanpa diketahui orang. -.- Disalah anggap, diancam, diherdik, dicaci, itu perkara biasa. Terkorban masa study, itu juga sudah biasa. Buku tak tersentuh sepanjang malam dalam masa seminggu, itu lumrah.

Dan kami tak pernah menyesalinya. Sedikit sebanyak, itu yang membantu diri untuk menjadi lebih baik. Medan cfs, adalah medan membina diri bagi saya. Di medan ini, diri berpenat lelah bersama mereka. Dalam meneruskan legasi dakwah. Dan dalam memastikan rantai perjuangan terus berjalan. Walaupun sumbangan tak seberapa nak dibandingkan dengan mereka yang jauh lebih hebat, tapi tetap bersyukur untuk terpilih berada bersama mereka.

Di medan ini juga, kami merasa semburan gas pemedih mata. Merasa kehangatan pru13 yang lepas. Sehingga mampu diberi peluang untuk membantu gerakan Islam di tengah masyarakat. Kami bersama mengibar bendera. Di boo oleh pihak lawan. Juga bersama meredah hiruk pikuk manusia demi sebuah keadilan dan mencabar diri untuk berhadapan dengan risiko berani mati.

Nak di-listkan satu persatu tak cukup muka surat agaknya. Sungguh, sayang benar untuk meninggalkan jalan ini. Tak sangka, kan. Kalau dulu, saya malah pernah berjanji bahawa medan cfs adalah medan terakhir saya melibatkan diri dalam this so called 'kerja-gila'. Sehingga pernah menyuarakan sendiri pada abang,

"Kalau aku tak nak teruskan kat main camp nanti, macam mana?" I really meant it.

Abang balas, tenang je.

"Terpulang, tapi kau yang rugi." I thought he would ask me why. =.=

Tapi kuasa Allah, Dia yang mengubah segalanya. Perasaan sayang dan yakin dengan apa yang dibawa makin kuat dalam diri. Sehingga diri berkata pada hati, kau akan rugi andai kau meninggalkannya.

Jujurnya , inilah satu sebab utama kenapa diri sangat sayang untuk meninggalkan UIA. Kerana ini jalan yang dipilih.

di Selayang, N19.

CFS memang tak mampu nak menyamai DQ. Tapi tetap ia punya tempat di hati kecil ini. Sayonara cfs. And here we come, Kuantan!

Moga kami terus terpilih untuk bersama dalam barisan yang sama di sana nanti. InsyaAllah. ^^

No comments: