Monday, March 11, 2013

Mutiara di sebalik Sakit

Fuhfuh. Tiup habuk. Sambil terbatuk. Cough.

Setengah semester untuk semester akhir hampir berlalu baru sempat nak update belog. Ada idea nak menulis tapi selalu ditelan dek kesuntukan masa. Ceh. Alasan.

Kami dalam fatrah exam midterm sekarang. Fatrah memerah otak. Dan fatrah exam ini kembali menguji. Diserang sakit lagi. Atau lebih tepat exam fever. Lebih tepat ini sudah masuk kali kedua menjawab exam dengan suhu badan yang tak normal.

Tapi entah kenapa saya tak merungut, mahupun mengeluh. Honestly tetap tenang. Bajet, bajet. (*0*)

Pagi Sabtu sebaik bangun tidur dah mula terbatuk. Ingatkan batuk biasa je sebab hari-hari sebelumnya memang dah ada sindrom batuk. Masuk petang sikit, dah rasa macam tak larat. Badan pun kejap sejuk kejap panas. Sentuh dahi macam panas, tapi macam sejuk jugak. So buat bodoh je lah.

Selepas sesi belajar dengan kawan-kawan , turun ke bawah kejap beli panadol. Waktu tu dah mula syak diri demam tapi buat senyap je lah and masih berlagak kuat. Lepas Asar memang dah syahid terus, terbaring terus atas katil. Rasa tak larat sangat. Kawan tanya, nak makan tak? Saya cakap tak nak.

Lalu dia datang dekat. And tetiba sentuh dahi saya. Sesuka hati je kan raba orang.

"Jie panas badan kau ni. Kau demam eh?"

Tertanya sendiri, aku demam ke?

"Yeke, tak rasa panas pun," sambil sentuh dahi sendiri. Panas tu macam mana ya? Haha. Lepas kawan cakap barulah saya betul-betul  sedar, saya demam rupanya. Alahai.

Kawan pesan suruh makan ubat, letak kain basah kat kepala. Diturutkan aje lah. Nak masuk Maghrib suhu makin naik. Apa lagi, mesej la ummi. Cakap demam and mohon doa dikuatkan untuk hadapi paper esoknya.

Masuk Maghrib belajar kejap, masih rasa kuat. And tiba-tiba ummi call, tanya kondisi. Risau barangkali. Kena la bebel secupak. Pasal tak makan kapsul siprulina ummi kasi. -,-

Malam sikit kawan datang bagi bekalan ubat. Kau mention je, ubat batuk, ubat demam semua ada. Gerun nak makan. Masuk waktu Isyak jamahlah si mak cik ubat batuk tu. Rasa dia perghh, sedap lagi ubat batuk Cap Ibu dan Anak. Tapi ditelan jugak, ubat kawan bagi kot. Kalau pakwe bagi boleh lah nak buang dalam tong sampah. Ya kawan lagi berharga dari pakwe. Harap maklum.

Dah makan ubat tu memang tak boleh nak cakap apa lah, terus koma atas katil. Nak mengadap buku pun buat apa, mata dah tak boleh nak bukak. So, tidur. Terjaga balik bila kawan panggil nama.

"Jie, berjuang dulu!" Saya pun tak paham apa maksud dia. Tapi bila mengingatkan Cik Chemistry belum hadam sepenuhnya lagi, gagah la jugak bangun. Kawan datang dekat bila dah nampak saya terduduk di katil. Dia sentuh lagi badan.

"Weh, makin panas ni," diambilnya kain yang saya letak di dahi.

"Kejap aku basahkan kain ni," kalut dia keluar bilik. Masuk semula, pantas dia lap badan yang makin naik suhunya. Masa tu air mata dah bergenang. Terharu bila ada yang mengambil berat. Tak cukup setakat tu dia tanya lagi dah makan ke belum, dah ambil ubat belum.

Sambil tu sempat lagi dia berseloroh,

"Kau ni kenapa. Exam fever ke apa, takut nak exam?" Sengih je lah.

"Mana ada takut. Tak tahulah dulu pun dah macam ni. Time Physics tu."

"Ya lah, time tu demam pun tinggi jugak markah kau." Heh. Itu Physics. Ini kalilah, ini Chemistry II kot. sobs.

Tahu saya tak makan lagi seorang lagi kawan sedekahkan roti butterscotch krim feveretnya. Tak lalu tapi makan je lah. Mereka pesan suruh makan ubat lagi. Seorang lagi datang dan tolong cairkan paracitamol. Rasa dia, lagi emphh. Pahit dowh, ingatkan manis. =.=

Tengah saya duk menatap ubat di depan, dua kawan di sebelah berbisik. Tetiba seorang bangun dan bersiap untuk turun ke bawah. Bila dia dah keluar, kawan sebelah beritahu,

"Ain turun bawah cari Cool Fever," saya terkedu. Kenapa mereka prihatin sangat? Allah.

Sahabat tadi naik semula dengan hampa. Kiosk dah tutup. Bila dia duduk kembali, mereka tanya nak pakai Cool Fever tak?

Mestilah jawab tak nak kan, tak sanggup menyusahkan mereka lagi. Bila kawan sentuh lagi leher, mereka buat keputusan untuk turun ke kiosk di mahallah brothers. Masa tu dah pukul sebelas malam. Di saat manusia lain sedang sibuk menelaah buku Chemistry non-stop tanpa apa-apa gangguan.

Malam tu entah apa yang sempat saya belajar. Mereka suruh saya tidur dan bangun pukul empat. Memikirkan ada benarnya saya pun tidur sebab kalau dipaksa sekalipun otak tetap tak mampu nak interpret apa-apa maklumat.

Saya tidur sampai pukul empat. Tersedar bila ada bunyi. Seorang sahabat dah bangun dari tidur. Senyap-senyap dia datang dekat dan sentuh dahi saya. Mungkin menyangka saya masih tidur. Dalam hati, betapa saya tahu mereka cukup prihatin.

Tak kurang juga di semester lepas sewaktu exam fever melanda juga, ada yang menyelimutkan saya dengan selimutnya. Ada yang datang meletakkan kain basah di dahi di kala saya tidur. Ada yang membelikan 100 plus.

Dalam hidup, andai ditanya apakah nikmat terbesar yang pernah saya miliki, maka nescaya akan saya jawab,



Dikurniakan dengan sahabat-sahabat yang beriman. Yang bukan sekadar sahabat di kala senang tapi juga di kala susah. Dan mungkin disebabkan mereka, saya masih bisa tenang menjawab soalan, walaupun semua maklumat dah bercampur aduk. Huhuhu.

O ALLAH, berikan aku peluang untuk membalas budi mereka.
Moga Allah mengurniakan kalian sebaik-baik balasan dan nikmat.

Kebelakangan ini antibodi makin lemah. Kalau dulu setahun sekali pun susah nak dapat sakit. Indeed, sakit itu juga tarbiah, kan?

#Dah makin baik, cuma batuk yang menyakitkan sehingga menekan kidney dan bawah liver#
#Moga exam fever berakhir setakat ini sahaja#
#Dan moga sahabat-sahabat saya lulus dengan jayanya. Ameen#

2 comments:

i'm merely ME. said...

dlm gmbar ni sy takde..(-_____-')
sy bukan kawan awk ke???


huhuhuhu~

ibrahsalami said...

sebab awak tukang gambarnya. awak lah yg terpenting, kalau awak takde maka tak ada lah kami dalam gambar ni :)